Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: اجاره قنات برای تأمین آب مصرفی منازل و همچنین برای کشاورزی و باغداری در سراسر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی رواج داشت و تعدادی از اسناد این اجاره‌نامه‌ها نیز موجود است. یک اجاره‌نامه قنات مربوط به سال ۱۲۸۹ شمسی به این شرح است: «سید محمد زارع، قناتی را در روستای جوشقان استرک از همسر مجتهد و دختر محمدابراهیم تاجر اجاره کرده‌ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرط اجاره این است که باید هر ساله ۱۲من گندم، ۱۲من هندوانه و ۱۲من جوزق[غوزه پنبه]، بدون احتساب کرایه حمل، تحویل دهد. مالیات و لایروبی قنات برعهده صاحب قنات است».

سند دیگری مربوط به سال ۱۳۰۷ شمسی در دسترس است و از متن آن معلوم می‌شود مؤجران احتمالا آب قنات را با بخشی از محصول زراعی خود اجاره می‌کردند. متن این اجاره‌نامه چنین است: «استیجار شرعی نمود آقا عباسعلی... از جناب آقای عبدالکریم، فراش تلگرافخانه... تمامی مجری‌المیاه[محل عبور آب] دو نفر و نیم آب قنات علائی... الی مدت دو سال تمام... به مال‌الاجاره مقدار بیست و شش مَن گندم و بیست و شش مَن جوزق[غوزه پنبه] اول‌چین و دوم‌چین بالمناصفه که هر سالی بیست و شش مَن گندم و جوزق... مال‌الاجاره را تسلیم نماید و صیغه مؤاجره بنهج[به‌شیوه، به‌رسم] شرع جاری گردید».

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: اجاره آب قنات طهران قدیم خواندنی های تاریخ دوره قاجار دوره پهلوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۹۴۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایانه جدید شرق خردادماه افتتاح می‌شود

با اشاره به بسته شدن پایانه فعلی شرق در خیابان دماوند گفت: بنا بر برنامه‌ریزی انجام شده، پایانه جدید شرق در خردادماه فعال می‌شود و پایانه فعلی در پاییز به کار خود پایان می‌دهد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، پوریا علیمردانی؛ مدیرعامل سازمان پایانه‌ها و پارک‌سوارهای شهرداری تهران، امروز در حاشیه بازدید خبرنگاران از پایانه جدید شرق اظهار کرد: پایانه شرق جدید به صورت انسان‌محور در نظر گرفته شده و در این راستا اولین پایانه کشور بوده و این هدف را تا حدی برآورده کرده است. این پایانه دوستدار خانواده است و در این مسیر فضاهای بسیار خوبی طراحی شده است.

وی با بیان اینکه پایانه شرق جدید جزو پروژه‌های قدیمی مدیریت شهری تهران است که از سنوات گذشته حدود دهه 80 تجهیز کارگاه شده است، افزود: این پروژه قدمت زیادی دارد و سال‌ها روی آن کار شده اما به دلیل مشکلات متعدد و ابعاد پیچیده هیچ‌گاه به بهره‌برداری نرسیده است.

مدیرعامل سازمان پایانه‌ها و پارک‌سوارهای شهرداری تهران  با بیان اینکه تلاش داریم این پروژه را به سرانجام برسانیم و در پی آن پایانه شرق قدیم در محدوده خیابان دماوند جمع شود، تصریح کرد: در پایانه شرق جدید هم دسترسی برای مترو، اتوبوس و تاکسی پیش‌بینی شده و در امتداد ایستگاه فرهنگسرا به عنوان توسعه این خط ایستگاهی برای پایانه شرق جدید در نظر گرفته شده است. در ترمینال غرب مسافت دسترسی به ترمینال درون شهری حدود 500 تا 600 متر است معضلی که در ترمینال جنوب هم وجود دارد اما در پایانه شرق جدید ایستگاه مترو زیر ساختمان ترمینال طراحی و در حال اجراست. خطوط تاکسی و اتوبوس نیز با دسترسی‌های با مسافت کم در این ترمینال در نظر گرفته شده است.

علیمردانی ادامه داد: دسترسی‌های اصلی پروژه تسهیل شده و زیرساخت‌های لازم ایجاد شده است. در پایان تابستان با بهر‌ه‌برداری از پروژه به سمتی حرکت می‌کنیم که فرآیند جایگزینی ترمینال قدیم با پایانه جدید تکمیل شود. پیش‌بینی می‌شود سالانه حدود 2 میلیون مسافر از طریق پایانه شرق جدید جابجا شوند.

وی گفت: به دلیل مسائل مختلفی افتتاح این پروژه تاکنون چندین بار با تاخیر مواجه شد. در برنامه داریم که فاز نخست این پروژه را در خردادماه سال جاری به بهره‌برداری برسانیم.

مدیرعامل سازمان پایانه‌ها و پارک‌سوارهای شهرداری تهران افزود:‌ همچنین در فاز دوم ساختمان آتش‌نشانی، اورژانس و زیرساخت‌های پشتیبانی تکمیل خواهد شد و البته در فاز نخست مترو به بهره‌برداری نمی‌رسد و کار با BRT و تاکسی‌ها پیش خواهد رفت. البته از روز نخست بهره‌برداری فاز اول استقرار آتش‌نشانی، اورژانس و دستگاه‌های پشتیبان به صورت ایستگاه موقت انجام خواهد شد.

علیمردانی در خصوص دسترسی‌ها و ورود و خروج مسافرین به این پایانه گفت: خیابانی به صورت اختصاصی برای پایانه طراحی شده که برای خودروهای شخصی و اورژانسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم‌های اطفاء حریق و ایمنی در این پایانه پیش‌بینی شده و برای هر ساختمان امدادرسان یک ساختمان مجزا در این پایانه پیش‌بینی شده است.

وی تاکید کرد: پس از بهره‌برداری از فاز نخست ظرف حدود 3 ماه پایانه شرق قدیم بسته خواهد شد و به این ترتیب تا پاییز سال 1403 پایانه شرق قدیم جمع‌آوری می‌شود. برای زمین پایانه قدیم نیز برنامه‌هایی برای مولدسازی از سوی شهرداری تهران در نظر گرفته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تهران قدیم | پیرمردی که بازار تهران را بهم ریخت/ عکس
  • پایانه جدید شرق خردادماه افتتاح می‌شود
  • تهران قدیم | عکس‌هایی از امتحانات نهایی دختران در سال ۴۳
  • جلوگیری از صادرات هرگونه کالا به منظور تنظیم بازار داخلی ممنوع است
  • معرفی چند اثر خواندنی که در نمایشگاه کتاب تهران عرضه می‌شود/ از «نامه‌ای به آسمان» تا «تاکسی‌سواری»
  • ۱۰ گنج گمشده بزرگ تاریخ | داستان‌هایی خواندنی از گنج‌های مرموز دنیا
  • «توسعه خواندنی است» در راه نمایشگاه کتاب
  • اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد
  • اتمام مرمت و لایروبی دو رشته قنات کشاورزی در ورزقان
  • ادعای هدایت روان آب‌ها به قنات‌های متروکه یزد صحت ندارد